Skip to main content
Міжнародний день глухих
|

Щороку в останню неділю вересня суспільство відзначає Міжнародний день глухих.

Дана подія – є приверненням  уваги суспільства до наших співвітчизників, які мають порушення слуху, необхідності створення умов для інтеграції наших громадян  в усі сфери життя країни.

Посилення соціального захисту та підтримка осіб з інвалідністю, у тому числі з вадами слуху є одним з пріоритетів діяльності Уряду.

Наш обов’язок – спрямовувати зусилля на розв’язання насущних проблем осіб з інвалідністю, керуючись принципами гуманізму і справедливості.

Міжнародний день глухих заснований в 1951 році на честь створення Міжнародної федерації глухонімих та відзначається в останню неділю вересня.

На сьогодні Всесвітня федерація глухонімих об’єднує близько 70 мільйонів глухих людей із 123 країн світу і є однією із старіших міжнародних організацій людей з обмеженими можливостями.

Відповідно до статистичних даних з порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Людина може  мати  вроджені вади слуху, втратити слух в результаті травми чи хвороби.

Соціально значимими дефектами слуху у всьому світі страждають близько 30 мільйонів осіб. В Україні, наприклад, близько 40 тис. людей з інвалідністю по слуху.

На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, яка останнім часом все більше і більше цікавить вчених, − мова поглядів і жестів. Всесвітня Федерація глухих у 50-ті роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно − систему Жестів.

На території України осіб з вадами слуху об’єднує Українське товариство глухих, яке є громадською організацією із всеукраїнським статусом.

Міністерство всебічно співпрацює з цим товариством, надає всіляку допомогу, зокрема через Міністерство товариство отримує фінансову допомогу з Державного бюджету, його підприємства користуються податковими та іншими пільгами.

За сприяння центральних та місцевих органів виконавчої влади інваліди з  вадами слуху отримують технічні та інші засоби реабілітації, вироби медичного призначення. Для дітей, які потребують корекції слуху в Україні функціонує мережа загальноосвітніх навчальних закладів.

Крім того, держава підтримує людей з вадам слуху у сфері культури та спорту  задля спільної мети – побудови суспільства рівних можливостей.

Міжнародний день азбуки (IDSL)

Урядовий портал

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права