Skip to main content
Лікарі світу за мир
|
«Лікарі світу за мир» – це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерної загрози».

Він відзначається в річницю страшної трагедії – дня бомбардування японського міста Хіросіма 6 серпня 1945 року. Цей день в певному сенсі є символічним і служить нагадуванням про цю людську трагедію, про роль лікарів в боротьбі за мир і в запобіганні війни в цілому.

Організація відзначає цей день своєю повсякденною роботою. Адже саме лікарі рятують людські життя. Ось вже більше 60 років, щороку 6 серпня в 8:00 15 хвилин ранку японське місто Хіросіма завмирає задля хвилини мовчання. Склавши руки біля грудей і нахиливши голови, літні й молоді японці, матері та діти, вчителі та чиновники – всі в ці хвилини думають про той страшний день 6 серпня 1945 року, коли на мирне місто було скинуто атомну бомбу. Також в цей день проходять пам’ятні заходи в Хіросімському парку Миру, де горить вічний вогонь перед пам’ятником жертвам бомбардування з написом «Спіть спокійно – помилка не повториться».

В результаті цього бомбардування були вбиті і зникли безвісти близько 200 тисяч чоловік, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню більше 160 тисяч чоловік, і до цих пір жертви цієї події продовжують вмирати від променевої хвороби. А ще через 3 дні атомна бомба з плутонієвим зарядом такої ж потужності була скинута на інший японський місто – Нагасакі .

Через 10 років після цих трагічних подій, в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї, а в 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без’ядерною зоною (Договір Раротонга).

Організація «Лікарі світу за запобігання ядерної загрози» виникла в 1980 році у Франції в результаті відокремлення від іншої знаменитої міжнародної організації «Лікарі без кордонів». З тих пір великі відділення «Лікарів світу» з’явилися в десятках країнах світу, і сьогодні цей рух об’єднує в своїх лавах понад 200 тисяч лікарів, і число його прихильників продовжує рости.

Медичний календар

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права