Skip to main content
14 червня – Всесвітній день донора крові
|

Всесвітній день донора крові, який щорічно відзначається 14 червня. П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові прийняла 23 травня 2005 р. резолюцію про заснування Всесвітнього дня донора крові.

У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Донор може подарувати ще один день народження, ще одну ніч під зірками, ще одне побачення, ще одну хвилину сміху, ще одна розмова з одним, ще один шанс.

Мета проведення Всесвітнього дня донора крові

  1. Забезпечити платформу для вшанування людей, що добровільно здають кров з альтруїстичних спонукань і без будь-якої грошової винагороди, і для вираження подяки таким людям.
  2. Просувати і підтримувати створення ефективних національних програм донорства крові та ліквідацію залежності від сімейного і платного донорства крові.
  3. Сприяти поширенню підходу «Клуб 25» для стимулювання прихильності ідеї регулярного і добровільного донорства крові серед молодих людей з груп низького ризику передачі інфекції з кров’ю.
  4. Просувати і підтримувати національні заходи для вшанування і стимулювання добровільного безоплатного донорства крові шляхом:
  • заохочення існуючих добровільних донорів з груп низького ризику до регулярної здачі крові;
  • заохочення нових людей до здачі крові на добровільній безоплатній основі;
  • стимулювання людей до безпечного способу життя для захисту свого власного здоров’я, а також для здачі безпечної крові.
  1. Розширювати обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного донорства крові протягом усього року з тим, щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання.

Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради “Обласний центр служби крові”

ВікіпедіЯ

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права