Skip to main content
Що таке антиоксиданти і яку неправду про них пишуть
|

Якщо ви прихильник здорового способу життя, та ретельно слідкуйте за тим, що їсте, то ви напевно чули про антиоксидантах. Це речовини, які позитивно позначаються на здоров’ї: допомагають боротися з багатьма недугами і продовжують наше життя. Але що таке антиоксиданти? Де містяться ці речовини, і як вони працюють?

Всім нам відомо, що кисень, який потрапляє в наш організм з повітрям, проникає в кров і розноситься до кожної клітини по всьому організму. На жаль, крім користі кисень може надавати і шкоди нашому організму. У деяких випадках продуктами окислення в наших клітинах стають вільні радикали – високореактівні молекули, які здатні руйнувати білкові молекули ДНК. Вільним радикалам приписують безліч захворювань, які можуть відбуватися в нашому організмі, в тому числі й онкологічні. Антиоксиданти здатні вступати в реакції з вільними радикалами, нейтралізуючи їх згубну дію на організм.

Варто відзначити, що антиоксиданти можуть синтезуватися в нашому організмі, а також надходити ззовні, наприклад, деякі вітаміни і мікроелементи. Останнім часом на упаковках готових продуктів все частіше можна побачити напис: “Містить антиоксиданти”. Проте чи все ми знаємо про них? Повальна мода на антиоксиданти породила безліч чуток і неправдивих тверджень про цих біологічно активних речовинах. Давайте відділимо зерно від полови, і дізнаємося правду про антиоксидантах.

МІФ №1: ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ МІСТЯТЬ ДУЖЕ МАЛО АНТИОКСИДАНТІВ.

Це свого роду “полумиф”. Насправді все залежить від того, який саме їжі ви віддаєте перевагу. В рафінованої їжі і фаст-фуді антиоксидантів дійсно міститься вкрай мало. Тому якщо ви харчуєтеся в основному цим, то толку ніякого не буде. Гарними джерелами антиоксидантів є сира рослинна їжа, печінка, морепродукти, червоне вино, ягоди.

МІФ №2: ВСІ АНТИОКСИДАНТИ ДІЮТЬ ОДНАКОВО.

Це не так. По суті, кожна молекула, яка захищає клітину від окислення, є антиоксидантом. На сьогоднішній день відомо більше 8 тисяч таких сполук, і всі вони діють по-різному. Наприклад, вітамін С і вітамін Е, будучи антиоксидантами, виконують зовсім різні функції. Варто відзначити, що і вільні радикали теж бувають різні. І з кожним типом вільних радикалів найкраще справляється певний тип антиоксидантів. Деякі антиоксиданти здатні виконувати свою функцію лише при визначених (специфічних умовах).

МІФ №3: АНТИОКСИДАНТИ МІСТЯТЬСЯ ТІЛЬКИ У ФРУКТАХ І ОВОЧАХ.

Слід зазначити, що до недавнього часу навіть у наукових колах існувала думка про те, що антиоксиданти містяться тільки в овочах і фруктах. Проте недавні дослідження показали, що багаті антиоксидантами практично всі рослинні продукти. Тобто, і бобові і зернові, і горіхи, і насіння містять в собі велику кількість антиоксидантів. Таке повсюдне поширення антиоксидантів серед рослинного світу пояснюється тим, що в самих рослинах ці молекули виконують захисні функції, допомагаючи рослині боротися з шкідниками і ультрафіолетовим випромінюванням.

МІФ № 4: НАТУРАЛЬНІ АНТИОКСИДАНТИ МОЖНА ЗАМІНИТИ СИНТЕТИЧНИМИ.

Дійсно, в деяких випадках синтетичні антиоксиданти надають позитивну дію на організм. Наприклад, вживання деяких вітамінів з антиоксидантними властивостями здатне викликати терапевтичний ефект. У той же час варто зазначити, що синтетичні речовини за своїми властивостями поки ще занадто далеко від їх природних побратимів. На жаль, технології поки ще не досягли такого рівня, щоб досягти абсолютної ідентичності випускаються біологічно активних речовин з їх природними аналогами. Тому намагайтеся отримувати антиоксиданти з продуктів харчування. Збагатіть свій раціон рослинними продуктами, і результат не змусить себе довго чекати.

МІФ № 5: ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ – НАЙЛЮТІШІ ВОРОГИ ОРГАНІЗМУ.

Як це ні парадоксально, але дане твердження не зовсім вірно. Виявляється, вільні радикали використовуються нашим організмом для боротьби з бактеріями. Так, недавні дослідження показали, що клітини організму здатні “стріляти” вільними радикалами за бактеріям, руйнуючи цілісність останніх. Шкодить організму надлишок вільних радикалів. І щоб цього не допустити, потрібно харчуватися їжею, багатою антиоксидантами.

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права