Skip to main content
6 березня — Міжнародний день зубного лікаря
|

Тільки малої частини людства вдається уникнути проблем хворих зубів, хворих ясен, неправильного прикусу. Основну ж частину населення Землі хоча б один раз в житті спіткала доля посидіти в кріслі зубного лікаря.

На щастя, наука і технологія розвиваються з такою стрімкою швидкістю, що за останні кілька десятків років похід до стоматолога стає все менше і менше схожим на середньовічну екзекуцію.

Сьогодні в багатьох країнах відзначається професійне свято зубного лікаря — Міжнародний день зубного лікаря (International Dentist Day). Вибору дати свята — 6 березня — послужило одне з видатних винаходів в зубному справі. У 1790 році Джоном Грінвудом (John Greenwood), зубним лікарем з Вашингтона і особистим зубним лікарем Джорджа Вашингтона, був винайдений стоматологічний бор.

Перший стоматологічний бор являв собою важку бормашину з ножним приводом, що не завадило Грінвуд виготовити для Вашингтона чотири знімних зубних протеза. Цікаво, що в якості ножного приводу бору Грінвуд пристосував колесо прядки, якою користувалася його мати.

І тільки через століття з гаком, в 1907 році, з’явилася електрична бормашина. Серед «зубних» нововведень — винахід тюбика для зубної пасти доктором Вашингтоном Шеффілдом, випуск першої в світі зубної щітки з штучним синтетичним нейлоновим волокном замість натуральної щетини.

Міжнародний день зубного лікаря спочатку відзначався лише в США, маючи статус національного професійного свята. Але з роками традиція поздоровляти зубних лікарів у цей день перекинулася далеко за межі Північної Америки. Однією з перших країн-послідовниць стала Індія. Неодмінними заходами в цей день вважаються лекції та просвітницька робота про необхідність регулярного і ретельного догляду за зубами. Особлива увага приділяється профілактиці дитячого карієсу.

Як відомо, 9 лютого відзначається Міжнародний день стоматолога, який традиційно збігається з днем пам’яті святої Аполлонії.

Альманах визначний подій

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права