Skip to main content
Лікар може відмовити у видачі / продовженні лікарняного
|

А Ви знаєте, в яких випадках лікар, на законних підставах, може відмовити у видачі або продовженні листка непрацездатності? А про наслідки, що настають при порушенні лікарняного режиму?

Розглянемо такі нормативно-правові акти, як Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності та Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Відповідно до зазначених документів листок непрацездатності не видається для догляду:

  • за хронічним хворим у період ремісії;
  • за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років;
  • за здоровою дитиною на період карантину;
  • за хворим старшим 14 років при стаціонарному лікуванні.

У разі порушення режиму, у графі «Відмітки про порушення режиму»: зазначається дата порушення режиму, що засвідчується підписом лікаря. Види порушень режиму вказуються у графі «Примітка:» з обов’язковим записом у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

У разі порушення режиму особою, що здійснює догляд за дитиною-інвалідом   до 18 років, лікуючий лікар Центру або санаторно-курортного закладу робить відповідний запис у листку непрацездатності, який засвідчується підписом головного лікаря та круглою печаткою Центру або санаторно-курортного закладу.

При порушенні хворим призначеного режиму вказується вид порушення  (наприклад, несвоєчасна явка на прийом до лікаря; алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння під час лікування; вихід на роботу без дозволу лікаря;  самовільне залишення закладу охорони здоров’я; виїзд на лікування в іншому  закладі охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду; відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК та ін.).

Якщо при черговому відвідуванні хворим лікаря має місце порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря, то:

  • у разі визнання хворого непрацездатним продовження листка непрацездатності здійснюється з дня його відвідування лікаря;
  • у разі визнання хворого працездатним у графі «Стати до роботи» пишуться  літерами число і місяць та здійснюється запис «з’явився працездатним».

Закриття листка непрацездатності здійснюється датою, установленою лікарем, для прибуття хворого.

А ще, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, особи, які при тимчасовій непрацездатності порушують режим, що встановлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на виплати з тимчасової непрацездатності з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу з тимчасовій непрацездатності.

Робіть висновки та не хворійте!

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права