Skip to main content
Естонія підтримує зміни в охороні здоров’я в Україні
|

13 вересня відбулася закрита зустріч Президентки Естонії Керсті Кальюлайд, Міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької та Голови Національної служби здоров’я України Олега Петренка щодо співпраці Естонії та України у сфері охорони здоров’я та підтримки міжнародною спільнотою трансформації системи охорони здоров’я України.

“Перед Міністерством зараз стоять нові виклики, тож ми сподіваємося на продовження підтримки трансформації з боку Естонії. Нам дуже важливо перейняти найкращі практики колег, об’єднати їх з кращими нашими напрацюваннями та продовжити розвиток системи охорони здоров’я”, – заявила Зоряна Скалецька.

Міністерка також заявила, що існує необхідність перебудовувати наші освітні програми та провести навчання великої кількості фахівців. Допомога естонських інструкторів та співпраця з навчальними закладами мали б великий вплив на розвиток трансформації. Українські спеціалісти, запевнила пані міністр, відкриті до нового досвіду.
Президентка Естонії підтримала прагнення України та запевнила у підтримці трансформації.

“Естонія продовжить підтримувати реформи в Україні, у тому числі й трансформацію охорони здоров’я. Наші експерти зможуть надати фахові поради на основі досвіду побудови системи фінансування та імплементації електронної системи охорони здоров’я”, – наголосила Керсті Кальюлайд.

Голова НСЗУ розповів про напрямки, в яких буде відбуватися співпраця. Так Україна сподівається на допомогу у навчанні нових спеціалістів: парамедиків та екстрених медичних техніків. Раніше в Україні не було таких спеціальностей, а Естонія має великий досвід у підготовці таких кадрів.
Крім того сторони обговорили й впровадження електронної системи охорони здоров’я eHealth та можливості її фінансування.

“Національна служба здоров’я України працює півтора року. І за цей час ми багато зробили для підвищення якості надання медичних послуг у містах та селах, в тому числі, завдяки впровадженню електронних інструментів та сервісів. Вже зараз для пацієнта доступні такі зручні сервіси як електронний запис на прийом до лікаря, електронний рецепт. В деяких амбулаторіях вже запровадили електронні картки. У своїй роботі ми орієнтуємось на досвід сучасних європейських держав, і Естонія є для нас прикладом вдалої організації електронної системи охорони здоров’я. Тож допомога естонських експертів у імплементації Концепції інформатизації системи охорони здоров’я та їх фахові поради будуть дуже цінними для нас”, – додав Олег Петренко.

Зустріч відбулася за зачиненими дверима. Після обговорення сторони вийшли до журналістів на короткий прес-підхід, де оголосили свої позиції.

Новини від МОЗ

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права