Skip to main content
День боротьби проти астми і алергії
|

Був заснований за рішенням ВООЗ і відзначається щорічно спільно з Всесвітнім днем хворого на алергію.

Щороку 30 травня, спільно з Всесвітнім днем хворого на алергію, відзначається День боротьби проти астми і алергії, заснований за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Однією з причин алергії є величезне антигенне навантаження на організм через негативний вплив природних і техногенних подразнюючих чинників. Алергічні захворювання найбільш поширені в мегаполісах – тут рівень захворюваності може сягати 60 % від усього населення.

Алергія – це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Алергічна реакція може проявлятися як алергічний риніт, сльозотеча (кон’юнктивіт), бронхіальна астма, шкірні реакції, кропив’янка (свербіж, висип тощо), набряк Квінке, анафілактичний шок.

Мета проведених у цей день заходів – залучення уваги громадськості до цих важливих проблем. Статистика невблаганна: за даними епідеміологічних досліджень, на даний час більше 40 % населення мають ті чи інші ознаки алергії. Мова вже може йти про неінфекційну пандемю: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожна десята – на бронхіальну астму.

Бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, яке характеризується зворотньою бронхіальною обструкцією і гіперактивністю бронхів внаслідок підвищеної чутливості до алергенів.

Клінічно бронхіальна астма проявляється нападами ядухи, переважно ввечері та вночі; кашлем; важким диханням з утрудненим видихом, зі свистом, що чути на відстані; відчуттям нестачі повітря та стиснення в грудній клітці.

Бронхіальна астма – проблема світового значення, що перебуває зараз у центрі уваги клініцистів різних спеціальностей. Це одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистикою понад 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають на це захворюванням. Астма не може бути вилікувана повністю. Проте належне інформування громадськості, своєчасна діагностика і терапія можуть допомогти контролювати перебіг астми і жити повноцінним життям.

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права