Skip to main content
Всесвітній день профілактики остеопорозу
|

Починаючи з 1999 року за ініціативи Національного суспільства остеопорозу Великобританії та Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно 20 жовтня відзначається Всесвітній день профілактики остеопорозу.

Остеопороз є захворюванням, що знижує щільність кісток. У процесі хвороби скелет людини стає більш крихким, а ймовірність переломів значно зростає. У списку причин інвалідності і смертності людей згідно зі статистикою ВООЗ остеопороз стоїть на четвертому місці після інфекційних захворювань. На цю хворобу страждають як чоловіки, так і жінки. Як правило, жінок остеопороз вражає після 50 років, а чоловіків – після 70.

Серед найбільш поширених симтомів остеопорозу – зниження працездатності, підвищена стомлюваність, сильні болі в спині, часті судоми, загальна м’язова слабкість. Проте в 50% випадків початкові стадії хвороби проходять безсимптомно, що ускладнює діагностування. У зв’язку з цим медики підкреслюють важливість регулярних оглядів та профілактики, що полягає в дієті, багатої кальцієм, але вільної від білків, кави або чаю, дотриманні здорового способу життя.

За допомогою харчування потрібно, в першу чергу, нормалізувати мінеральний обмін в організмі, оскільки остеопороз викликан не дефіцитом кальцію, а нездатністю до його засвоєння. Тому необхідно обов’язково вживати сир і молочні продукти, холодець, заливні желейні страви, листову зелень, сирі горіхи, насіння.

Продукти, необхідні в раціоні для профілактики і лікування остеопорозу: бобові овочі (соя, квасоля, сочевиця), люцерна і червона конюшина (біодобавки з цими лікарськими рослинами), злакові культури (бурий рис, ячмінь, овес, гречка, пророщена пшениця), зелені овочі (стебловий селера, петрушка, брокколі, спаржа), фрукти (фініки, родзинки темних сортів, червоний і синій виноград, гранати, яблука), морепродукти, риба.

Лікування остеопорозу, як і будь-яких патологій, слід починати якомога раніше. Тому при перших ознаках неблагополуччя і виникненні насторожуючих симптомів, зверніться до лікаря.

ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права