Skip to main content
Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ
|

Всесвітній день боротьби проти (ХОЗЛ) хронічного обструктивного захворювання легень заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти хронічної обструктивної хвороби легень і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада.

У цей День фахівці охорони здоров’я та групи пацієнтів проводять різні заходи, робляться глобальні кроки щодо підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшенню допомоги пацієнтам.

За оцінками ВООЗ, в даний час від цієї хвороби страждає вже більше 210 мільйонів чоловік, за прогнозами, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значимістю причиною смерті в усьому світі.

ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ (ХОЗЛ) – це хворобливий стан, що характеризується обмеженням повітряного потоку дихальних шляхів, яке не являється повністю зворотним. Обмеження повітряного потоку зазвичай прогресує і пов’язано з незвичайною запального характеру відповіддю легень на шкідливі частки або гази.

Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) часто зустрічаються у всіх промислово розвинутих країнах. Це важлива медична і соціальна проблема, яка стрімко збільшується в усьому світі.

Хронічні обструктивні захворювання легень характеризуються прогресуючою бронхіальною астмою. Обмеження повітряного потоку найчастіше прогресує та пов’язане з запальною реакцією легень на інгаляційну експозицію ушкоджувальних часток або газів.

До головних екзогенних факторів ризику, що мають значення при виникненні й розвитку ХОЗЛ, належать:

  • екологічне забруднення навколишнього середовища;
  • інфекції – дитячі та респіраторні;
  • тютюнопаління, вживання алкоголю;
  • низький рівень життя.

Серед ендогенних факторів найбільше значення мають:

  • генетично зумовлені фактори ризику;
  • гіперреактивність бронхів;
  • недорозвинуті легені.

Особливістю ХОЗЛ є безсимптомний перебіг і відстрочення появи клінічних проявів. Хронічні обструктивні захворювання легень є первинно хронічним захворюванням. Розгорнута клінічна картина хвороби при тютюнопалінні настає через 20-40 років, відколи пацієнт почав палити щонайменше 20 цигарок в день.

ХОЗЛ негативно впливає на серцево-судинну систему, на нервову систему, впливає на кістково-м’язову систему (остеопороз, сидячий спосіб життя тощо).

Хронічне обструктивне захворювання легень – це хвороба, яка уражає не лише легені. Це прогресуюча хвороба, уповільнити яку можливо за допомогою правильно підібраним лікуванням.

medcv

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права