Skip to main content
Всесвітній день боротьби з артритом
|

Щорічно 12 жовтня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з артритом.

У наш час ревматологічні захворювання займають високі позиції в рейтингу причин захворюваності та інвалідності. Цьому недузі схильні не тільки літні, але і багато молодих людей, а також діти.

Артрит – загальна назва запальних захворювань суглобів. Розрізняють моноартрит (якщо запалення виникає в одному суглобі) і поліартрит (якщо воно одночасно охоплює кілька суглобів). Артрит може бути основним захворюванням чи проявом іншого (наприклад, гострої ревматичної лихоманки).

Артрит — це захворювання суглоба, що супроводжується його запаленням і характеризується болем, особливо під час рухів. Нерідко обмежується рухливість суглоба, змінюється його форма, виникає набряк, іноді шкіра над суглобом червоніє, у хворого з’являється лихоманка.

Достеменно причини захворювання досі невідомі. Прийнято вважати, що захворювання розвивається в результаті інфекції, яка викликає порушення імунної системи у спадково схильних осіб.

Найважча форма — ревматоїдний артрит. Хвороба часто позбавляє людину працездатності та призводить до інвалідності (у 70% випадків), яка наступає достатньо швидко. Основними причинами смерті хворих на ревматоїдний артрит є інфекційні ускладнення й ниркова недостатність. Американські вчені на конгресі у 2004 році визнали, що ревматоїдний артрит є однією з чотирьох невирішених медичних проблем людства поряд з онкологічними, психічними захворюваннями та СНІДом.

Підступність хвороби полягає ще й в тому, що дуже часто вражаються не тільки суглоби, але й внутрішні органи. Внаслідок цього виникає проблема «прихованої смертності», коли багато хворих помирають, наприклад, від серцевої недостатності, насправді спричиненої ревматоїдним ураженням серця.

Артритом хворіє приблизно кожна сота людина. Біль, обмеження в русі, хронічна ниркова недостатність, висока інвалідизація – це те, що несе з собою артрит. Хвороби суглобів вимагають тривалого постійного медичного нагляду та лікування. Хворі гостро потребують реабілітації і соціальної адаптації.

Хоча причини розвитку артритів різноманітні, лікарі все одно рекомендують не нехтувати здоровим способом життя, в тому числі фізичними вправами і правильним харчуванням.

Для отримання повідомлень та новин, введіть Ваш email і натисніть кнопку підписатись.

Приєднайтесь до 517 інших підписників

Повідомлення


Територія права